سماق ترکیبی است که بطور معمول در پخت و پز و آشپزی استفاده می شود. فواید سماق برای لاغری در کنار فواید متعددی که در کنترل قندخون و تسکین درد عضلانی دارد، جالب توجه است. در این مقاله قصد داریم به بررسی فواید سماق، بهترین روش مصرف آن بپردازیم و مضرات آن را نیز بررسی کنیم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
سماق چیست و آیا همیشه به صورت پودری مصرف می شود؟
سماق گونه ای از درختچه های گلدار است که در آب و هوای نیمه گرمسیری و معتدل رشد می کند و در سرتاسر جهان از جمله مناطق مختلف مدیترانه، آسیا و آفریقا رشد می کند. جالبه بدونید که بیش از 200 گونه مختلف سماق وجود دارد که همگی برای استفاده در آشپزی و داروهای گیاهی کشت می شوند.
اگر خواستید سماق را بچینید باید بدانید که سماق با خوشه های بزرگ و متراکم میوه های قرمز روشن و به اندازه نخودی که تولید می کند مشخص می شود.
شما می توانید میوه های تازه را برای تهیه چای دم کنند، اما معمولا سماق را خشک و پودر می کنند تا به عنوان مکمل گیاهی یا چاشنی آشپزی استفاده شود.
مشخصات تغذیه ای سماق
سماق خشک شده از نظر تغذیه تقریباً
71٪ کربوهیدرات
19٪ چربی
14% فیبر
و 5٪ پروتئین دارد.
همچنین سماق حاوی حداقل مقادیر کمی از چندین ماده مغذی ضروری، از جمله ویتامین های C، B6، B1 و B2 است
فواید سماق برای لاغری
سماق یکی از ادویههای پرخاصیت است که به دلیل داشتن ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی، میتواند در فرایند لاغری مفید باشد. این ادویه با کاهش اشتها، به کنترل میل به غذا کمک کرده و از پرخوری جلوگیری میکند. همچنین سماق تأثیر مثبتی بر متابولیسم بدن دارد و با افزایش چربیسوزی، روند کاهش وزن را تسریع میکند.
از سوی دیگر، خاصیت کاهشدهنده قند خون آن باعث میشود که سطح انسولین در بدن متعادلتر شده و از تجمع چربیهای اضافی جلوگیری شود. مصرف سماق به همراه غذاهای چرب نیز به هضم بهتر کمک کرده و جذب چربیها را کاهش میدهد، که این امر میتواند به کاهش وزن و حفظ تناسب اندام کمک کند.
خواص سماق برای کبد و بدن
1- بهبود سلامت قلب
اکثر چربی موجود در سماق از دو نوع چربی خاص به نام اسید اولئیک و اسید لینولئیک می آید. اسید اولئیک نوعی چربی تک غیراشباع است که معمولاً برای سلامت قلب مفید است. همچنین چربی اولیه موجود در سایر غذاهای گیاهی رایج از جمله زیتون و آووکادو است، از این نوع است. اسید لینولئیک نیز نوعی چربی غیراشباع چندگانه ضروری است که در حفظ سلامت پوست و غشای سلولی نقش دارد.
2- کمک به هضم غذا
تجزیه و تحلیل شیمیایی میوه سماق تازه نشان می دهد، که بیش از 14 درصد از آن از فیبر تشکیل شده است، ماده مغذی که به سلامت گوارش شما کمک می کند.
3-سرشار از آنتی اکسیدان
سماق سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی متعدد است. کارشناسان معتقدند که این عامل، دلیل اصلی پتانسیل درمانی گسترده سماق است. سماق حاوی طیف گسترده ای از ترکیبات شیمیایی با فعالیت آنتی اکسیدانی قوی، از جمله تانن ها، آنتوسیانین ها و فلاونوئیدها است. آنتی اکسیدان ها از سلول های شما در برابر آسیب محافظت می کنند.
همچنین شواهدی وجود دارد که آنتی اکسیدان های موجود در غذاهایی مانند سماق در کاهش التهاب نقش داشته باشند. این ادویه مقوی همچنین به پیشگیری از بیماری های التهابی، مانند بیماری قلبی و سرطان کمک میکند.
بیشتر بدانید: از خواص شگفت انگیز آمله برای لاغری چه میدانید؟
4-متعادل کردن قندخون
برخی تحقیقات نشان می دهد که سماق یک ابزار موثر برای مدیریت قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 است.
5- خواص سماق با آب
کاهش درد عضلانی موردی است که خواص سماق با آب می تواند در بدن ایجاد کند. در یک مطالعه کسانی که نوشیدنی سماق را مصرف کرده اند، درد عضلانی ناشی از ورزش را در مقایسه با گروهی که نوشیدنی بدون سماق را دریافت کردند، به طور قابل توجهی کمتر گزارش کردند.
مضرات مصرف سماق برای بدن
سماق سابقه خوبی از نظر ایمنی دارد و هیچ گونه واکنش نامطلوبی در تحقیقات بالینی از خود نشان نداده است. فقط اگر شما به انبه یا بادام هندی آلرژی دارید ممکن است بدن شما نسبت به سماق واکنش آلرژیک از خود نشان دهد. از آنجا که سماق ممکن است قند خون را کاهش دهد، در صورت مصرف داروهای کاهش دهنده قند خون توصیه می شود از سماق استفاده نکنید.
گونه ای سماق سمی به رنگ سفید رنگ وجود دارد که نباید مصرف شود. این نوع از سماق در صورت استفاده می تواند واکنش آلرژیک شدید، کهیر و التهاب را در بدن شما ایجاد کند.
آیا سماق فشار خون را بالا می برد؟
جالب است بدانید که مصرف سماق به طور قابل توجهی قند خون ناشتا، انسولین، هموگلوبین A1c و مقاومت به انسولین را کاهش میدهد. مصرف سماق به طور قابل توجهی نسبت دور کمر به باسن را کاهش میدهد.
آیا می توانیم هر روز سماق بخوریم؟خطری ندارد؟
نه تنها مصرف روزانه ی سماق برای شما خطری ندارد بلکه مصرف روزانه سماق به مدت سه ماه خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش می دهد.
تفاوت سماق قرمز و قهوه ای چیست؟
سماق قرمز و سماق قهوهای از نظر رنگ، طعم و کاربرد با هم تفاوت دارند. سماق قرمز از میوههای تازهتر تهیه شده و رنگ روشنتری دارد، در حالی که سماق قهوهای طی فرآوری بیشتر تیرهتر میشود. از نظر طعم، سماق قرمز ترشتر و تازهتر است، در حالی که سماق قهوهای طعم ملایمتر و گاهی کمی تلخ دارد. سماق قرمز بیشتر در غذاهای مدیترانهای و خاورمیانهای مانند کباب، سالاد تبوله و خوراکهای گوشتی استفاده میشود، اما سماق قهوهای معمولاً در غذاهای سنتی و ترکیب با برنج یا خورشها کاربرد دارد. همچنین، سماق قرمز به دلیل فرآوری کمتر، میزان ترشی بیشتری دارد، در حالی که سماق قهوهای ممکن است به دلیل فرآوری بیشتر، طعم متعادلتری داشته باشد.